CLUB

 

Echipa a luat ființă în anul 1926 prin fuziunea a două societăți sportive din Reșița: Clubul sportiv al muncitorilor și Societatea angajaților uzinelor din Reșița. Nou înființata echipă a primit denumirea Uzinele și Domeniile Reșița, sau mai bine cunoscută ca UD Reșița. A participat la campionatul districtual Timișoara începând cu 1927, iar în sezonul 1930-31 a câștigat campionatul Ligii de Vest, calificându-se în finala națională. Aici a trecut de Prahova Ploiești și de S.G. Sibiu și a câștigat titlul de campioană. În anul următor, echipa reșițeană s-a calificat din nou în finala națională, dar avea să cedeze trofeul în fața formației Venus București.

Odată cu înființarea campionatului divizionar, UD Reșița evoluează în primele sezoane în Divizia B, obținând promovarea în primul eșalon la finalul sezonului 1937-38. Formația reșițeană se menține în Divizia A și după Al Doilea Război Mondial, când evoluează sub un alt nume, Oțelul Reșița. În 1948, echipa retrogradează în Divizia B, unde în urma unei fuziuni cu Locomotiva Reșița ajunge la denumirea Metalochimic Reșița, iar în 1949 revine în prima divizie.

În 1950, devenită Metalul formația reșițeană coboară din nou în Divizia B, pentru ca în următorul sezon să retrogradeze și din acest eșalon în campionatul regional. Reîncepe ascensiunea și în 1952 revine în Divizia B, pentru ca în 1954 să înregistreze a doua mare performanță a clubului, câștigarea Cupei României. După ce a trecut printre altele de Știința Timișoara sau CCA București, Metalul a învins în finală pe Dinamo București cu 2-0.

Un articol foarte frumos și foarte detaliat despre acest eveniment istoric pentru clubul CSM Reșița și fotbalul românesc a apărut în data de 5 decembrie 2019, pe site-ul CAON.RO, cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la câștigarea „Cupei României“. Click AICI pentru a accesa articolul. Mulțumim Gheorghe Popovici & Ștefan Moraru!

Abia în 1972, CSM Reșița (nume preluat în 1958) revine în eșalonul de elită unde se menține timp de șase sezoane consecutive, cea mai bună performanță fiind locul șase în 1975. A mai revenit în prima divizie în 1992, când a rezistat un singur sezon, și în 1997 când s-a menținut timp de trei sezoane, cel mai bun rezultat fiind locul șapte, ocupat în prima stagiune.